Индийски леопард - Характеристики и диета

Индийски леопард: разберете какво е това животно, неговите физически характеристики, характер, поведение и т.н. В групата на котките се срещат леопарди (Panthera pardus),...

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

В групата на котките има леопарди (Panthera pardus), ловки хищници, произхождащи от Африка и Азия. Те се отличават с шарките на телата си и великолепната си козина, образувана от черни розетки. Идентифицирани са осем подвида, класификация, която се развива с течение на времето. Един от подвидовете е индийският леопард (P. p. fusca), типичен за едноименния субконтинент.

Искате ли да знаете всички характеристики на индийския леопард? Е, продължете да четете този лист на PlanetAnimal и разберете всичко, което трябва да знаете за него!

Приятно четене!

Произход

  • Азия
  • Бутан
  • Индия
  • Непал
  • Пакистан

Характеристики на индийския леопард

Индийският леопард има няколко характеристики, които го отличават от другите видове леопарди, като размера или розетките му. Нека видим характеристиките им:

  • Размерът на индийския леопард: мъжките са по-големи и по-тежки от женските. Те обикновено са с дължина между 2 и 2,3 метра за осцилиращо тегло от 50 до 80 kg. Що се отнася до женските, те обикновено не надвишават 1,2 метра дължина и достигат тегло малко над 30 кг.
  • Лапите му са силни.
  • Опашката му е дълга, всъщност може да достигне почти метър.
  • Ушите му са къси и заоблени.
  • Очите му са малки и жълти на цвят.
  • Муцуната му е широка, с мощна челюст.
  • Десенът на козината е уникален за всеки индивид и се състои от големи черни розетки, които намаляват към корема на животното.
  • Когато са млади, изглеждат по-тъмни, защото розетките са по-плътни и по-близо една до друга.
  • Цветът на козината може да варира в зависимост от местообитанието, като варира от светложълт в по-сухите райони до златист в районите на джунглата или по-сивкав в по-студени среди.

Къде живее индийският леопард?

Индийският леопард обитава региони като Индия, Бутан, Непал, Пакистан, хималайските гори, Бангладеш и Тибет, въпреки че в някои случаи присъствието му може да бъде свързано с нахлувания на индивиди, а не на местни популации, както в случая с Бангладеш.

Неговото местообитание се основава на много гъсти залесени райони, които могат да съответстват на тропически гори, гъсти гори, дори студени иглолистни гори и сухи райони. Това е вид, който по този начин е способен да разнообразява и да живее в много различни среди. Присъства в някои резервати и национални паркове на субконтинента, както и в близост до някои крайградски райони.

Навиците на индийския леопард

Индийският леопард е предимно нощно и самотно животно, надарено с голяма ловкост в катеренето, тичайки до почти 60 км/ч, правейки големи скокове от около 3 метра височина и до около 6 метра дължина.

Мъжките обикновено имат по-големи площи на разширяване от женските, които дори могат да бъдат два пъти по-големи. Последните също са склонни да намалят още повече разширяването си, когато са с малките си.Обикновено леопардът се измества от тигъра от определени области, където се припокриват, карайки леопарда да се премести на други места.

От друга страна, въпреки че не обича много да влиза във водата, той е добър плувец, който се защитава много добре във водата. През деня често се катери по дърветата, където прекарва по-голямата част от времето си за почивка.

Хранене на индийски леопард

Индийският леопард, подобно на останалите котки, е хищник, което го прави топ хищник в екосистемите, които обитава. Диетата му е много разнообразна и зависи от плячката, която се намира там. Може да ловува голяма плячка, защото има много силни крака. Обичайно е, че след като животното бъде заловено, той го отвежда на дърво, за да го изяде тихо.

Сред различните видове, с които се храни този индийски леопард, можем да споменем:

  • Елен
  • Антилопи
  • Глиган
  • Маймуни
  • Зайци
  • Птици
  • Влечуги
  • Домашни любимци

Не пропускайте тази друга статия, в която обясняваме какво ядат леопардите.

Репродукция на индийски леопард

Тези леопарди могат да се размножават през цялата година, въпреки че в зависимост от региона може да имат пикове на размножаване. Женските имат топлинни цикли, които продължават около 7 дни и се повтарят на всеки 46 дни. Бременността продължава средно 97 дни, след което женската търси леговище в пещери или трупи за раждане, от което се раждат 2-4 малки, които са слепи през първите 7-9 дни или така.

На възраст от три месеца малките следват майката и започват да учат техники за лов; на една година могат да се грижат сами, но както обикновено се случва с леопардите, те остават с майката до 18-24 месечна възраст.

Състояние на опазване на индийския леопард

Леопардът като вид се счита за уязвим и някои подвидове са поставени в специални категории от Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Индийският леопард обаче поддържа същата обща класификация, което показва, че е подложен на определен натиск.

Сред заплахите, пред които е изправен индийският леопард, ловът и търговията са основните причини, засягащи популацията. От друга страна, в райони, където живеят човешки популации, има конфликти с тези котки, които за съжаление в крайна сметка биват унищожени. По същия начин много от естествените плячки, които са част от диетата на леопарда, драстично са намалели, което в крайна сметка засяга и това животно.

Основната оценка на популацията, направена преди няколко години, изчисли, че в дивата природа има по-малко от 10 000 зрели индивида.

Изброяване в Приложение I на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), забрана на лова и защита на защитени зони са няколко - едно от основните действия, които имат за цел да насърчат опазването на Индийски леопард.

Снимки на индийски леопард

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!