ЧЕРНА МЕЧКА - Произход, характеристики и снимки!

Черна мечка: разберете какво е това животно, неговите физически характеристики, характер, поведение и т.н. Черната мечка (Ursus americanus), известна още като черна мечка...

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Черната мечка (Ursus americanus), известна още като американска черна мечка, е един от най-разпространените и емблематични видове мечки в Северна Америка, особено в Канада и в Съединените щати. Също така е много вероятно да сте го виждали представен в няколко известни филма или сериала с американски произход. В този лист на PlanetAnimal можете да научите повече подробности и любопитни факти за този голям сухоземен бозайник. Прочетете, за да научите всичко за произхода, външния вид, поведението и размножаването на черната мечка.Приятно четене!

Произход

  • Америка
  • Канада
  • Съединени щати

Произход на черната мечка

Както бе споменато във въведението, черната мечка е вид сухоземни бозайници от семейство Мечкови, роден в Северна Америка. Населението му варира от Северна Канада и Аляска до района на Сиера Горда в Мексико, включително атлантическото и тихоокеанското крайбрежие на Съединените щати. Най-голямата концентрация на индивиди се среща в горите и планинските райони на Канада и САЩ, където е защитен вид. На територията на Мексико популациите са по-редки и обикновено са ограничени до планинските райони в северната част на страната.

Видът е описан за първи път през 1780 г. от Петер Симон Палас, немски зоолог и ботаник. Днес са признати 16 подвида американски черни мечки и, колкото и да е странно, не всички от тях имат черна козина.Нека прегледаме накратко 16-те подвида черни мечки, които живеят в Северна Америка:

  • Ursus americanus altifrontalis: живее в северната и западната част на Тихия океан, от Британска Колумбия до северно Айдахо.
  • Ursus americanus amblyceps: Среща се в Колорадо, Тексас, Аризона, Юта и Северно Мексико.
  • Ursus americanus americanus: Обитава източните райони на Атлантическия океан, от южна и източна Канада и Аляска до южен Тексас.
  • Ursus americanus californiansis: Разпростира се през Централната долина на Калифорния и Южен Орегон.
  • Ursus americanus carlottae: живее само в Аляска.
  • Ursus americanus cinnamomum: Живее в Съединените щати, в щатите Айдахо, Западна Монтана, Уайоминг, Вашингтон, Орегон и Юта.
  • Ursus americanus emmonsii: Среща се само в югоизточна Аляска.
  • Ursus americanus eremicus: Популацията му е ограничена до североизточно Мексико.
  • Ursus americanus floridanus: Живее в щатите Флорида, Джорджия и Южна Алабама.
  • Ursus americanus hamiltoni: Това е ендемичен подвид на остров Нюфаундленд.
  • Ursus americanus kermodei: живее на централното крайбрежие на Британска Колумбия.
  • Ursus americanus luteolus: Това е типичен вид за източен Тексас, Луизиана и южна Мисисипи.
  • Ursus americanus machetes: Живее само в Мексико
  • Ursus americanus perniger: Това е ендемичен вид на полуостров Кенай (Аляска).
  • Ursus americanus pugnax: Тази мечка живее само в архипелага Александър (Аляска).
  • Ursus americanus vancouveri: живее само на остров Ванкувър, Канада.

Външен вид и физически характеристики на черната мечка

Със своите 16 подвида, черната мечка е един от най-морфологично разнообразните видове мечки. Най-общо казано, това е голяма и издръжлива мечка, въпреки че е много по-малка от кафявите мечки и полярните мечки. Възрастните черни мечки обикновено са дълги между 1,4 и 2 метра, а височината им при холката е между 1 и 1,3 метра.

Теглото на черната мечка може да варира значително в зависимост от подвида, пола, възрастта и времето от годината. Женските могат да тежат от 40 до 180 кг, докато мъжките тежат от 70 до 280 кг. По принцип тези мечки достигат максималното си тегло през есента, когато трябва да консумират голямо количество храна, за да се подготвят за зимата.

Главата им има прав профил на лицето, с малки кафяви очи, заострена муцуна и заоблени уши. Тялото има правоъгълен профил, малко по-дълго от височината, със значително по-дълги задни крака от предните (около 15 cm разлика).Дългите и силни задни крака позволяват на черната мечка да стои стабилно и да ходи в двукрака позиция, което е много забележителна черта на тези бозайници. Благодарение на мощните си нокти, черната мечка може също много лесно да копае и да се катери по дърветата. Що се отнася до козината, не всички подвидове черна мечка имат черни палта. В цяла Северна Америка могат да се видят подвидове с кафява, червеникава, шоколадова, руса и дори кремава или белезникава козина.

Поведение на черната мечка

Въпреки големия си размер и здравина, черната мечка е много ловка и прецизна при лов. Може също така да се катери по високи дървета в горите, които населяват Северна Америка, за да избяга от възможни заплахи или да си почине тихо. Движенията му са характерни за плантиграден бозайник, тоест той опира стъпалата на краката си изцяло на земята, когато ходи.Те също са добри плувци и често пресичат големи водни тела, за да се придвижват между островите в архипелага или между континента и остров.

Благодарение на своята сила, мощни нокти, скорост и добре развити сетива, черната мечка е отличен ловец, който може да хване плячка с различни размери. Често консумира всичко - от термити и малки насекоми до гризачи, елени, пъстърва, сьомга и раци. В крайна сметка тези мечки могат също да се възползват от мършата, оставена от други хищници, или да ядат яйца, за да допълнят своя прием на протеини. Зеленчуците обаче съставляват около 70% от съдържанието на тяхната всеядна диета, като консумират огромно количество билки, горски плодове, плодове и кедрови ядки. Те също така харесват мед и могат да се катерят по високи дървета, за да го получат.

През есента тези големи бозайници драстично увеличават приема на храна, тъй като трябва да получат достатъчно енергийни резерви, за да поддържат балансиран метаболизъм през зимата.Черните мечки обаче не спят зимен сън, а поддържат нещо като зимен сън, по време на който телесната им температура пада само с няколко градуса, докато животното спи дълго време в пещерата си.

Репродукция на черна мечка

Черната мечка е самотно животно, което се събира като двойка само когато настъпи сезонът на чифтосване, който се провежда между месеците май и август, през пролетните и летните месеци. лято в северното полукълбо. Като цяло мъжките достигат полова зрялост от третата си година от живота, докато женските го правят между втората и деветата година от живота си.

Подобно на други видове мечки, черната мечка е живородящо животно, което означава, че оплождането и развитието на малките става в корема на женските. Черните мечки са забавили оплождането и ембрионите започват да се развиват едва около десет седмици след копулацията, за да предотвратят раждането на малки през есента.Периодът на бременност при този вид продължава шест или седем месеца, в края на който женската ще роди едно или две малки, които се раждат без косми, със затворени очи и тежат средно от 200 до 400 грама.

Малките ще бъдат кърмени от майка си до осеммесечна възраст, след което ще започнат да ядат твърди храни. Въпреки това, те ще останат с майка си през първите две или три години от живота си, докато достигнат полова зрялост и са напълно готови да живеят сами. Естествената им продължителност на живота може да варира между 10 и 30 години.

Статус на опазване на черната мечка

Според Червения списък на застрашените видове на IUCN черната мечка се счита за най-малко тревожна, главно поради обхвата на местообитанието й в Северна Америка, слабото присъствие на естествени хищници и инициативите за защита. Популацията на черната мечка обаче е намаляла значително през последните два века, главно поради лова.Смята се, че около 30 000 индивида се ловуват всяка година, главно в Канада и Аляска, въпреки че тази дейност е законово регулирана и видът е защитен.

Снимки на черна мечка

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!